Mercuriusovergang

Observeum open op maandagmiddag 11 november i.v.m. Mercuriusovergang!


In Nederland is maar zelden een Mercuriusovergang te zien! Op 11 november a.s. hebben we geluk: rond half twee ‘s middags tot zonsondergang kunnen we, met telescopen voorzien van een speciaal zonnefilter, uren lang de Mercuriusovergang volgen; de laatste passage was in 2003 en de volgende is pas in 2032.

 

De planeet Mercurius is een snelle snoeshaan… De baan van de planeet bevindt zich dichtbij de Zon, elke 88 aardse dagen draait hij éénmaal om de Zon heen. Als je één omloop bekijkt, dan zie je dat de planeet op een zeker tijdstip: links, en 44 dagen later rechts, van de Zon zichtbaar is. Na 22 dagen beweegt Mercurius vóór de Zon langs en 66 dagen later verschuilt hij zich juist achter de Zon.

 

Mercurius is klein, een passage vóór langs betekent een zwart stipje, dat gedurende een paar uur over de zonneschijf kruipt, vandaar dat je dit zonder speciale apparatuur niet kunt waarnemen. De ene keer gaat de planeet boven de zonneschijf langs, een volgende keer eronder. Bovendien moet een passage overdag plaatsvinden, anders valt er helemaal niets waar te nemen maar maandag hebben we geluk!

 

Kom dus naar het Observeum, aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum. Mocht de zon achter een wolk verdwijnen, dan tonen we in het planetarium wat er buiten gebeurt! Observeum hanteert deze dag de reguliere Entreeprijzen.

 

Mercuriusovergang

Deel de pagina met: