Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht. In 2024 staat het thema 'Echt nep' centraal.
In het kader van de Maand van de Geschiedenis, neemt het Museum & Sterrenwacht Burgum deel met een boeiende activiteit rond het thema "Echt nep". Dit jaar duiken we in de geschiedenis van één van de meest intrigerende en aanhoudende complottheorieën: de overtuiging dat de aarde plat is.
Wat is nepnieuws?
Nepnieuws, ook wel bekend als fake news, is informatie die bewust wordt verspreid om mensen te misleiden. Dit kan variëren van valse nieuwsberichten en misleidende video's tot gemanipuleerde foto's en complottheorieën. Met de opkomst van sociale media is nepnieuws een steeds groter probleem geworden, omdat het snel en wijdverspreid kan worden gedeeld.
De mythe van de platte aarde
Het idee dat de aarde plat is, is een van de meest bekende vormen van nepnieuws. Hoewel het al eeuwenlang wetenschappelijk bewezen is dat de aarde rond is, blijven sommige mensen geloven in een platte aarde. Deze theorie stelt dat de aarde een platte schijf is, omringd door een muur van ijs, en dat alle foto's van de aarde vanuit de ruimte vervalst zijn.
Geschiedenis van de platte aarde theorie
De platte aarde theorie is geen nieuw fenomeen. In de oudheid, vóór de opkomst van de moderne astronomie, geloofden veel culturen in een platte aarde. Echter, al in de 6e eeuw voor Christus, stelde de Griekse filosoof Pythagoras dat de aarde rond was, en dit werd later bevestigd door Aristoteles in de 4e eeuw voor Christus. In de 16e eeuw, met de ontdekkingsreizen van onder andere Ferdinand Magellaan, werd het onomstotelijk bewezen dat de aarde rond is.
Waarom geloven mensen nog steeds in een platte aarde?
Ondanks overweldigend wetenschappelijk bewijs, geloven sommige mensen nog steeds in de platte aarde theorie. Dit komt deels door een wantrouwen in de wetenschap en overheidsinstellingen, en deels door de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën via het internet. Sociale media platforms hebben een grote rol gespeeld in het in stand houden en verspreiden van deze theorieën.
De rol van het Museum & Sterrenwacht Burgum
Tijdens de Maand van de Geschiedenis nodigt het Museum & Sterrenwacht Burgum bezoekers uit om meer te leren over de gevaren van nepnieuws en de geschiedenis van de platte aarde theorie. Door middel van interactieve tentoonstellingen en rondleidingen, willen we het belang van kritisch denken en wetenschappelijke kennis benadrukken.
Activiteiten
Het Museum & Sterrenwacht Burgum neemt deel aan de Maand van de Geschiedenis! Dit jaar is het thema ‘Echt Nep’. Kijk hieronder maar eens hoe snel een nep-nieuwtje met moderne technologieën als AI de wereld in is geholpen.
Kom in oktober naar Burgum en duik in de wereld van nepnieuws. Samen kunnen we leren om beter geïnformeerde en kritische denkers te worden! Voor meer informatie en een volledig programma van de activiteiten, bezoek onze Agenda op de website of volg ons op sociale media.
We hopen je te zien tijdens de Maand van de Geschiedenis! Reserveer alvast je toegangstickets.
Klaas Dijkstra die in de vorige eeuw een pleidooi hield voor een platte aardetheorie. Download het verslag
Klaas Dijkstra geboren te Sneek, 20 maart 1895 – overleden in Hilversum, kort voor 4 juni 1969 was een Nederlandse pseudowetenschapper en morosoof* die beweerde dat de Aarde plat is.
*Een morosofie (van het Grieks μωρία: gekte en σοφία: wijsheid) is een evident absurde waanwetenschappelijke theorie. Een 'waangeleerde' of 'waanwijze' wordt ook wel morosoof genoemd.
Wat Wikipedia zegt over De Platte Aarde
Deze pagina delen met: