In Memoriam: Een Eerbetoon aan de Vrijwilligers van Museum & Sterrenwacht Burgum
Met diepe droefheid en onuitwisbare herinneringen in ons hart, eren we de onmisbare vrijwilligers die een onschatbare bijdrage hebben geleverd aan het Museum & Sterrenwacht Burgum. Deze woorden schieten tekort om de dankbaarheid en waardering uit te drukken voor de ons ontvallen zielen die met toewijding en passie hebben bijgedragen aan het verrijken van de ervaringen van onze bezoekers.
In de stille gangen van het museum en onder de sprankelende sterrenhemel van Sterrenwacht Burgum, hebben onze dierbare vrijwilligers een blijvende indruk achtergelaten. Hun inzet, kennis en liefde voor het delen van cultuur, geschiedenis en astronomie hebben de fundamenten gelegd voor de blijvende erfenis van ons geliefde museum.
De betrokkenheid van onze vrijwilligers reikte verder dan de dagelijkse taken; ze waren de brug tussen het verleden en heden, tussen de aarde en de hemel. Hun enthousiasme en vriendelijkheid hebben niet alleen educatieve ervaringen verrijkt, maar ook levens veranderd en harten geraakt.
Terwijl we samen rouwen om hun verlies, herinneren we ons de glimlach op hun gezichten wanneer ze bezoekers verwelkomden, de passie in hun stemmen wanneer ze verhalen deelden, en de oprechte vreugde die ze brachten aan iedereen die het voorrecht had om met hen samen te werken.
Moge hun nalatenschap voortleven in de lessen die ze hebben gedeeld, in de momenten van verwondering die ze hebben gecreëerd, en in de onuitwisbare indruk die ze hebben achtergelaten in de harten van allen die het voorrecht hadden om hen te kennen.
Met diepe dankbaarheid en eerbied,
Het Team van het Museum & Sterrenwacht Burgum
Bauke Tsjibbeles Miedema: boer – amateurastronoom – instrumentenmaker. De Sterrenwacht Observeum In Burgum, toen nog Bergum, werd in 1978 de stichting Volkssterrenwacht Fryslân opgericht. Initiator en belangrijke drijfveer was de fotograaf Pieter Dijkstra. Het zou tot 1986 duren voordat de officiële opening van de sterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg plaatsvond. De Miedema Telescoop is tot op heden werkend te zien in het Observeum.
Als er verlichting moet worden gerepareerd of wanneer accu’s in de noodverlichting moeten worden vervangen, kan altijd een beroep worden gedaan op Minne Klijnstra uit Burgum. Klijnstra was jaren actief bij het museum en de sterrenwacht en heeft al heel wat technische onderhoudsklussen geklaard. “Afgelopen voorjaar is de grote Miedema-telescoop in de koepel van de Volkssterrenwacht, die handmatig moet worden bediend, opgeknapt. Je moet wel enig technisch inzicht hebben om dit werk goed te doen.” Er is altijd wel iets te doen is aan de Menno van Coenhoornweg, zegt Klijnstra. Als bezoekers zich ’s nachts melden om door de telescopen te kijken en een astronomisch fenomeen is bewonderen, zijn vrijwilligers als Klijnstra paraat om tekst en uitleg te geven. Daarvoor komt hij graag zijn bed uit. “Bij een maansverduistering waren er ’s nachts wel twintig bezoekers die deze gebeurtenis wilden volgden. Ik was er om drie uur ’s nachts en had zelf nog een telescoop meegenomen.” (12-05-1940 /14-12-2024)
De Burgumer oud-onderwijzer en auteur van 14 geschiedenisboeken Klaas R. Henstra (78) is Tweede Kerstdag 2021 overleden. Het Streekmuseum Burgum werd oorspronkelijk opgericht door de heer Klaas R. Henstra uit Burgum. Henstra is altijd al gedreven door de oudheid. Het opzetten van het museum, en al zijn boeken gaan hierover. Klaas Henstra út Burgum was eareboarger fan de gemeente Tytsjerkseradiel.
In Memoriam Kees van der Werf. Helaas, op 68 jarige leeftijd moesten we afscheid nemen van een vriend en vrijwilliger van Observeum: Kees van der Werf. Een originele naam omdat z’n voorgeslacht en vader een werf had aan de vaart ten noorden van Heerenveen.
Kees koos zeker deze richting niet en ging in eerste instantie de horeca in en zich daarin scholen als kok. Na een periode van restaurants, o.m. in Rijs, werd hij kok bij de voorlopers van het MCL, zoals Triotel en dergelijke.
Onze relatie kwam via de partners Neeltje en Tommy en hun nachtdiensten op “Berchhiem”, zo’n 20 jaar terug.
We dronken wel eens wat over en weer of prikten een vorkje buiten de deur. Soms liet de kwaliteit te wensen over en uitte Kees dat hij dat als kok zelf beter kon. Dat hebben we zo ook jaren wisselend gedaan. Met dien verstande dat we Kees z’n culinaire prestaties niet of moeilijk konden overtreffen of zelfs evenaren. Gelukkig hebben we daar nog mooie beelden van, die de goede tijden in herinnering houden. Kees en Neel gingen ook wel eens mee op ons zeiljacht. Dat leek hen ook wel wat, maar dan zonder mast. Na een aantal proefvaarten maakten ze hun eigen keus en kwam er zo’n 4 jaar terug (Kees ondertussen in de” VUT”) een motorkruiser van ruim 8 meter. Prima om mee te varen en te overnachten vanuit jachthaven Kuikhorne. Favoriet waren de vrije stekjes langs de Zwemmer of bij de Hooidammen.
Toen de uitslag van de kanker in de nazomer 2018 slechter bleek na een eerdere kuur al in dat voorjaar, had Kees nog een wens: met een sloep door de Alde Feanen. Dat hebben we gevieren ingepland op een mooie nazomerdag. Lekker rondtoeren door het natuurgebied en picknicken met stokbrood en een wit wijntje aan de Rengerspôle. Verder een vaart door Grou, Irnsum, via de Grouster Ee en Hooidammen, hun geliefde plekje, terug naar Earnewâld. De verhuurder belde al, maar voor Kees kon die mooie dag niet lang genoeg duren. Het zou helaas ook de laatste varens dag blijken te zijn.
Wel hebben we iets eerder nog een mooie fietsdag mogen beleven toen we met de caravan in 2018 in Appelscha stonden en we (Kees elektrisch) via de heide route Veenhuizen bezochten. Aansluitend een lopend buffet bij de lokale Chinees: voor Kees weer een heerlijke beleving.
Andere hobby’s waren, behalve koken, zendamateur zijn met morse tekens voor wereldwijd contact. Ik dacht altijd vast in militaire dienst geleerd op de basis Vlieland, maar het bleek later zijn interesse te hebben gewekt. Hij was op het eiland natuurlijk….defensie kok.
Op het gebied van pc en internet was Kees goed ontwikkeld en bij de tijd. Samen met hem hebben we de eerste website ontworpen voor ’t Nut Bergum. Voorwaar voor de oudste Burgumer vereniging, meer dan twee eeuwen, een hele vooruitgang. Met dank aan Kees.
Het gaat te ver om een opsomming van gezellige momenten met Kees en Neel te benoemen, maar we zullen zeker deze bourgondische vriend missen, die daarmee een leegte achterlaat in onze relatie en zal bestaan uit de foto’s en herinneringen.
Kees z’n uitspraak: ‘as de smaak foart is, is der neat mear oan…. ‘. En zo moest hij steeds meer inleveren. Samen zijnd met Neel, is hij rustig heengegaan op zondagavond 7 april 2019.
Heel veel sterkte gewenst Neeltsje.
Taeke en Tommy Doevendans
In memoriam Kees van der Werf.
Groot was de schrik toen ik op zondagavond 7 april te horen kreeg dat onze bevlogen vrijwilliger Kees toch nog onverwachts is overleden. Ca. 1 jaar geleden had hij de diagnose longkanker te horen gekregen. Maar de eerste berichten waren zodanig dat hij er open over kon praten en er van was overtuigd dat het kleine vlekje zou verdwijnen en hij daarna weer zijn foto-activiteiten bij de Stichting kon voortzetten. Niets was echter minder waar. Kees was al geruime tijd ziek en had al te kennen gegeven dat volledig herstel was uitgesloten. Wel klampte hij zich vast aan de gedachte dat er nog een periode van stabilisatie zou optreden en hij samen met Neeltje nog een tijd kon doorbrengen op hun kajuitjachtje.
Kees is als vrijwilliger van de “Stichting Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum”, betrokken geweest bij het ICT-gebeuren. Hierbij spreidde hij z'n kennis ten toon en schroomde ook niet om moeilijke zaken op een zodanige manier uit te leggen dat ook praktisch iedereen met de materie om kom gaan.
Zijn interesse lag echter nog meer in het rondstruinen in het veld, samen met z'n metaaldetector en zien wat er nog voor schatten in de grond verborgen waren. Hier door kwam Kees ook in aanraking met het Observeum en kwam ik, met dezelfde hobby’s met hem in contact. Dat klikte en we hadden zo nu en dan een gesprek totdat er werd geëist door de museumfederatie dat de hele collectie moest worden gefotografeerd en vast gelegd in een digitaal systeem. Na veel overleg zijn we een aantal jaren geleden voorzichtig begonnen om onze ideeën uit te voeren maar kwamen er al gauw achter dat voor deze werkzaamheden voorzieningen moesten worden getroffen. Hier in bleek Kees heel slim te zijn en zorgde er voor dat we in de kelder van het Observeum een fotostudio konden inrichten wat een enorme boost gaf aan het aantal en de kwaliteit van de foto's die in de openbaarheid terecht kwamen. Elk maandagmorgen waren we om negen uur paraat waar we onder het genot van de kop koffie en een Snelle Jelle allerlei zaken doornamen. Hierbij waren we altijd met hetzelfde groepje bestaande uit Kees, Melvin, Ant en ondergetekende. Soms kwamen tijdens deze ongedwongen gesprekken ook regelmatig privézaken op tafel waarbij iedereen wel eens het achterste van zijn tong liet zien. Kees had het bijvoorbeeld regelmatig over Neeltje en sprak zijn zorg wel eens uit over het feit dat, wanneer hem iets zou overkomen, zij alleen achter bleef.
Mede door Kees werd er door de museumwereld, evenals daarbuiten met bewondering en jaloezie gekeken naar de kwaliteit van de foto's die door onze fotogroep werden geproduceerd. Ook de professionele fotografen moesten toegeven dat we zeer goed bezig waren. Het is onbevattelijk dat Kees er in de toekomst niet meer bij zal zijn met z'n inzicht en humor. Kees, bedankt voor je vriendschap, we zullen je missen.
Bart Schiphuis
Deel de pagina met: