Lezing over Hendrik Bulthuis

Hendrik Bulthuis
Foto: OBSERVEUM Burgum

Datum en tijd: Zondag 22 september om 14:00 uur

Entree: € 6,00 (inclusief koffie/thee)

Locatie: OBSERVEUM Museum & Sterrenwacht Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum

 

Spreker: Jack Brans van de Bergumermeerclub. Jack Brans staat bekend als een echte "Bouwer". Zijn passie ligt in het bouwen en realiseren van systemen en voorwerpen.

 

Onderwerp van de lezing: De geschiedenis van Hendrik Bulthuis en zijn boten. Hendrik Bulthuis (1892-1948), kapper te Burgum, verwierf grote bekendheid door zijn ontwerp van de zeilboot de “BM”. Dit ruim 4,75 meter lange midzwaardbootje, met een torentuig van 12 m² en een aangehangen roer, werd geroemd om zijn betaalbare en eenvoudige constructie. Bulthuis beperkte de materiaalkosten en het bouwsysteem door smalle latten op blijvende spanten te gebruiken, wat slimme en economische stappen waren.

 

Stichting Bulthuis Methode

De stichting zet zich in om de Bulthuis boten “in leven te houden”. Dit doen zij door het drijvende hout met respect en passie te onderhouden en te gebruiken. In het OBSERVEUM is een expositie over Hendrik Bulthuis te zien. De tentoonstelling omvat onder andere zijn gereedschap, attributen, foto’s, films, modelbootjes van zijn ontwerpen en een gerestaureerde 12 m² BM uit 1931, genaamd “Notendop”.

 

Reserveer online je tickets of aan de kassa
Reserveer online je tickets of aan de kassa

Reactie schrijven

Commentaren: 0